چگونه از شبیه ساز DOSBox برای اجرای بازی های قدیمی استفاده کنیم؟

به گزارش ساعت شیک، آیا تا به امروز برای شما هم پیش آمده که قصد داشته باشید یک اپلیکیشن یا بازی قدیمی را روی سیستم خود نصب کنید اما به علت نو بودن سیستم عامل این امکان وجود نداشته باشد؟ اگر تا به امروز نتوانسته اید راه حلی برای این مشکل پیدا کنید احتمالا هنوز نام شبیه ساز DOSBox به گوشتان نخورده است. ابزاری که با هدف اجرای اپ ها و بازی های قدیمی روی سیستم های نو طراحی شده است. در این مطلب به شما آموزش خواهیم داد چگونه با استفاده از شبیه ساز DOSBox بازی های رترو را روی هر دستگاهی تجربه نموده و لذت ببرید.

چگونه از شبیه ساز DOSBox برای اجرای بازی های قدیمی استفاده کنیم؟

فهرست محتوا

DOSBox چیست؟

نصب DOSBox روی کامپیوتر یا موبایل

فرامین مورد احتیاج برای اجرای بازی های رترو

اجرای بازی ها در محیط DOSBox

نصب فرانت اند DOSBox

پیدا کردن و دسته بندی بازی ها

آیا برای تجربه بازی های قدیمی واقعاً به DOSBox احتیاج است؟

سخن پایانی

شبیه ساز DOSBox چیست؟

همانطور که در بالا هم به طور خلاصه اشاره شده، DOSBox در واقع یک شبیه ساز است. بازی هایی که قبل از سال 2001 راهی بازار شده اند غالبا برای اجرا روی محیط MS-DOS مناسب بودند؛ محیطی که قبل از معروف شدن ویندوز برای برقراری ارتباط در کامپیوترها مورد استفاده قرار می گرفت. اما حالا با وجود نسخه های مختلف ویندوز، دیگر آن بازی های قدیمی روی این سیستم عامل اجرا نمی شوند. DOSBox هم راه چاره این مشکل است چون به عنوان یک شبیه ساز، محیط DOS را برای سیستم عامل مقصد شبیه سازی نموده و اجازه می دهد بازی یا اپ قدیمی شما بدون هیچ مسئله ای به وسیله دیسک یا فایل رایت شده اجرا گردد.

البته مشکل زمانی به وجود آمد که DOS در سال 2002 دیگر به عنوان یکی از قابلیت های ویندوز در این سیستم عامل وجود نداشت. در نتیجه از همان سال، توسعه دهندگان DOSBox را طراحی و عرضه کردند تا بدین ترتیب افراد بتوانند از اپ های قدیمی استفاده و یا بازی های قدیمی را اجرا نموده و لذت ببرند. اما نکته مثبت قضیه اینجاست که شما با استفاده از این شبیه ساز می توانید بازی ها یا اپ های قدیمی را تقریبا روی هر سیستم عامل دیگری به علاوه ویندوز تجربه کنید چون توسعه دهندگان آن را برای سیستم عامل های دیگر هم پورت نموده اند که این خبر خوبی به شمار میرود.

نصب شبیه ساز DOSBox روی کامپیوتر یا موبایل

شگفت انگیزترین قابلیت DOSBox این است که علاوه بر ویندوز، روی پلتفرم های دیگر هم امکان نصب و استفاده از قابلیت های آن وجود دارد. فقط کافی است یک سری دستورات را در هر سیستم عامل ارسال کنید و می بینید که امکان انجام بازی یا اپ مورد نظر برای شما فراهم می گردد. پلتفرم هایی که می توانید بازی های کلاسیک کامپیوتر را با استفاده از DOSBox روی آن ها تجربه کنید عبارت اند از:

  • ویندوز
  • مکینتاش
  • لینوکس
  • FreeBSD
  • سولاریس 10
  • BeOS
  • RISC OS
  • OS/2

به خاطر داشته باشید در پلتفرم اندروید هم امکان استفاده از DOSBox وجود دارد اما اپلیکیشنی که برای این منظور در نظر گرفته شده دیگر DOSBox نام ندارد، بلکه باید با اندکی جست و جو در فروشگاه گوگل پلی یا خود گوگل، اپ های زیر را دانلود و نصب کنید:

  • lDosBox: اپلیکیشنی رایگان که از میان برهای کیبورد متعددی هم پشتیبانی می نماید و در نتیجه برای بازی های استراتژی بسیار مناسب است.
  • DOSBox Turbo: اپلیکیشنی با قیمت 2.49 دلار که برای نسخه های کنونی اندروید بهینه سازی شده، نه نسخه های قدیمی.
  • Magic DOSBox: اپلیکیشنی 3.49 دلاری که بیشتر برای دستگاه های لمسی مناسب است. این اپلیکیشن یک نسخه رایگان با قابلیت های محدودتر هم دارد.

با استفاده از این اپ ها می توانید بازی های قدیمی را روی گوشی یا تبلت اندرویدی خود اجرا کنید. توجه داشته باشید اپ های در دسترس فقط به همین سه مورد محدود نمی شوند بلکه این ها برترین اپ هایی هستند که می توانید برای سیستم عامل اندروید دانلود کنید. اگر هم می خواهید نسخه های قدیمی تر DOSBox را دانلود کنید کافی است به وب سایت رسمی آن رفته و در آنجا هر نسخه ای که احتیاج دارید را دریافت کنید.

وقتی این اپلیکیشن را روی گوشی یا تبلت اندرویدی خود نصب کنید، می بینید که وظیفه آن کاملا مشابه نسخه مربوط به دسکتاپ است. حالا می توانید یک کیبورد یا ماوس به گوشی متصل نموده و از آن بهره ببرید. در اینجا پیشنهاد می گردد از ماوس و کیبورد بلوتوثی بهره ببرید تا به شکل راحت تری به گوشی یا تبلت شما متصل گردد. حال پرسش اینجاست که برای نصب بازی های قدیمی چگونه می توان از DOSBox استفاده کرد؟

فرامین مورد احتیاج برای اجرای بازی های رترو

برای اینکه بتوانید بازی های رترو و قدیمی را روی سیستم خود اجرا کنید، کافی است یک سری جزئیات پایه را در رابطه با کار با محیط MS-DOS بدانید. این محیط به وسیله خطوط فرمان کار می نماید، این یعنی شما باید دستورات لازم را با تایپ کردن به سیستم بدهید. در نتیجه عملا ماوس در این محیط هیچ نقشی را ایفا نمی نماید. برای شبیه سازی، شما در ابتدا باید یک درایو مجازی ایجاد کنید، اپ ها یا بازی ها را درون آن نصب کنید، صدا و گرافیک را تنظیم کنید و در نهایت هم اپلیکیشن را اجرا کنید.

وقتی DOSBox را روی سیستم خود نصب و اجرا نموده اید، می بینید که در ابتدای خط فرمان، عبارت /:Z دیده می گردد. در واقع شما وقتی CMD ویندوز را باز می کنید، به جای حرف Z حرف C را می بینید که نماینده درایو ویندوز است؛ اما اینجا چون ما با یک درایو مجازی سر و کار داریم، نام Z برایش در نظر گرفته می گردد. کافی است عبارت زیر را کپی و روبروی خط فرمان وارد کنید.

mount c c:dosgames

با این دستور شما حالا دایرکتوری C:/dosgames را به عنوان درایو C در محیط DOSBox روی سیستم خود سوار می کنید. به عبارتی دیگر شما اکنون یک درایو C دیگر روی سیستم خود دارید اما این درایو کاملا سوا از درایو C است که ویندوز شما روی آن نصب است. این کار باعث می گردد نصب و اجرای بازی ها در DOSBox به کار آسان تری تبدیل گردد و دیگر خبری از مسائل و باگ های ناخواسته نباشد.

حالا می رویم سراغ یک فرمان دیگر یعنی cd که تقریبا می توان گفت بیشترین استفاده را در محیط DOSBox دارد. این دستور فرمان تغییر دایرکتوری را به سیستم ارسال می نماید که برای انجام این کار باید فرمان زیر را کپی و در محیط DOSBox وارد کنید:

[cd [directory-name

جابجایی بین دایرکتوری های مختلف هم با دو فرمان صورت می گیرد؛ یکی برای اینکه به یک دایرکتوری بالاتر بروید و دیگری هم برای اینکه بتوانید به روت درایو کنونی بروید:

.. cd

- cd

بعلاوه می توانید با دستور زیر، به دایرکتوری اصلی سیستم خود برگردید:

/ cd

برای اینکه بتوانید محتوای یک دایرکتوری را مشاهده کنید، می توانید از دستور زیر بهره ببرید:

dir

این دستور به شما فهرستی پوشه ای از محتویات یک دایرکتوری را نشان می دهد. با دو دستور زیر هم می توانید دو فرمان مختلف را برای کنترل بهتر پوشه ها ارسال کنید: نخستین دستور فهرست را در هر صفحه متوقف نموده و منتظر دستور بعدی شما می ماند و دومین دستور هم فهرست ها را با دید عریض به نمایش می گذارد تا فضای بیشتری ذخیره گردد.

- dir/p

- dir/w

در نهایت هم وقتی همچنان در محیط DOSBox هستید، کافی است دستور exit را ارسال کنید تا پنجره بسته گردد. اگر به کار کردن در محیط این برنامه علاقه مند هستید می توانید به صفحه ویکی پدیای DOSBox سر زده و دستورات مختلفی که می توان در آن ارسال کرد را مشاهده کنید.

اجرای بازی ها در شبیه ساز DOSBox

حالا نوبت می رسد به اجرای بازی ها در محیط DOSBox که کار بسیار ساده ای است. شما تا به امروز با کارهای ابتدایی این محیط آشنا شدید که البته بعضی از آن ها برای اینکه مستقیم به سراغ اجرای بازی ها بروید اصلا احتیاج نمی شوند. قبل از اینکه یک بازی را اجرا کنید باید از این بابت اطمینان حاصل کنید که بازی قابل اجرا هست. برای این کار کافی است نام بازی را بدون پسوند exe. وارد نموده و اینتر کنید. در پوشه بازی هم کافی است نام بازی را وارد نموده و اینتر را فشار دهید.

برای اینکه این موضوع بیشتر برای شما تفهیم گردد، تصور کنید می خواهید بازی SimCity را در محیط DOSBox اجرا کنید. کافی است در ابتدا این بازی را دانلود نموده و اگر در حالت فشرده قرار داشت آن را از این حالت خارج کنید. سپس فایل بازی را به دایرکتوری C:dosgames انتقال دهید. در حالی که DOSBox همچنان در حالت اجرا هست، کافی است با وارد کردن دستور زیر به دایرکتوری بازی SimCity بروید.

mount c c:dosgames

در اینجا کافی است دستور dir را یک بار دیگر ارسال کنید تا محتوای پوشه تعیین گردد. یک سری از بازی ها یک فایل با نام INSTALL.BAT دارند که اگر بازی شما هم چنین چیزی دارد، آن را اجرا کنید تا بازی را نصب کند. یک سری گزینه ها برای نصب ظاهر می گردد که مثلا می توانید با استفاده از آن ها تنظیمات صدا، کنترل بازی و… را تغییر دهید. برای مثال برای بازی DOOM، این گزینه ها برای کنترل کیبورد و ماوس یا دسته بازی بود. وقتی کارتان با تنظیمات تمام شد، کافی است دستور زیر را وارد نموده و کلید اینتر را فشار دهید.

simcity

برای اینکه هر بار مجبور نباشید به دستور mount بروید، کافی است فایل پیکربندی را تغییر دهید. البته این پوشه بسته به پلتفرم شما مسیر متفاوتی دارد. در ویندوز 10 مثلا می توانید به وسیله آدرس زیر آن را پیدا کنید.

C:Users[username]AppDataLocalDOSBox

  • حالا DOSBox را ببندید و روی conf.[نسخه اپلیکیشن]-dosbox که در سیستم شما نصب شده کلید راست کنید.
  • گزینه Open With را انتخاب نموده و روی Notepad کلیک کنید.
  • بخش مربوط به [autoexec] را پیدا نموده و عبارت mount c C:dosgames را اضافه کنید.
  • اینتر نموده و سپس :c را اضافه کنید.
  • تغییرات را ذخیره و فایل پیکربندی را ببندید.

این کار باعث می گردد DOSBox به صورت اتوماتیک دایرکتوری C:dosgames را هر بار که وارد DOSBox می شوید mount کند. کافی است نرم افزار را یک بار ریستارت نموده و تست کنید ببینید آیا تغییرات انجام شده ذخیره شده است یا خیر.

نصب فرانت اند DOSBox

اگر تمام این فرایند را برای اجرای یک بازی در محیط DOSBox خسته نماینده می بینید، یک گزینه جایگزین هم وجود دارد. بسیاری از فرانت اندهای DOSBox برای نصب در دسترس قرار دارند که یاری می نمایند فرایند نصب و اجرای بازی ها به یاری ماوس صورت بگیرد که این کار به شکل قابل توجهی زحمات را از روی دوش شما بر می دارد. پیشنهاد می کنیم برای ویندوز، مک و لینوکس از فرانت اند D-Box و برای فقط ویندوز هم از فرانت اند Launchbox بهره ببرید.

توجه داشته باشید وقتی از یک فرانت اند استفاده می کنید، شبیه ساز DOSBox باید در ابتدا نصب باشد. یعنی اینطور نیست که فقط فرانت اند را نصب نموده و انتظار داشته باشید به تنهایی کار را پیش ببرد. مگر اینکه در دستورالعمل های مربوط به یک فرانت اند چنین چیزی از شما خواسته نگردد.

وقتی یک فرانت اند روی سیستم نصب گردد، نه تنها می توانید بازی های خود را به راحتی هرچه تمام اجرا کنید، بلکه حتی می توانید پیشرفت هایی که در طول یک بازی داشته اید یا تغییراتی که روی آن اعمال نموده اید را ذخیره کنید. خیلی ساده و مختصر بخواهیم بگوییم با وجود فرانت اند شما خیلی راحت تر و معنادارتر می توانید از DOSBox برای اجرای بازی بهره ببرید. فقط هم در اجرای بازی است که فرانت اند DOSBox می تواند خیلی به شما یاری کند.

پیدا کردن و دسته بندی بازی ها

شما می توانید بازی های مناسب شبیه ساز DOSBox را خیلی راحت در اینترنت پیدا کنید. اگر یک هارد درایو پر از بازی های رترو و قدیمی دارید، می توانید آن ها را خیلی راحت به دایرکتوری پیش فرض DOSBox منتقل کنید اما اگر یک بازی دانلود نموده اید پیشنهاد می کنیم در ابتدا یک دایرکتوری در درایو /:C مخصوص این بازی ها ایجاد کنید.

بازی های مجذوب کنندهی که می توانید در محیط شبیه ساز DOSBox تجربه کنید زیاد هستند اما اگر می خواهید خیلی برای پیدا کردنشان به دردسر نیافتید، نام 7 بازی فوق العاده خاطره انگیز و مجذوب کننده را در زیر فهرست می کنیم که اگر گیمر باشید قطعا از دیدنشان هیجان زده خواهید شد.

  1. Doom: یک بازی شوتر اول شخص بسیار عالی که در دهه 90 میلادی در صنعت بازی های ویدیویی غوغا به پا کرد و هنوز هم با قدرت به کار خود ادامه می دهد و یکی از محبوب ترین بازی های این سبک به شمار می رود.
  2. Duke Nukem 3D: یک بازی شوتر اول شخص که حس و حال تماشای کارتون بزرگ سالان را به کاربر القا می نماید. شوخی های جالبی در آن صورت نمی گیرد اما بازی بسیار شادی آور است.
  3. Sim City: یک بازی استراتژیک که در آن مسئول ساخت و توسعه یک شهر هستید و باید شهروندان را شاد نگه دارید.
  4. Dune II: قبل از اینکه بازی های مجذوب کننده و تاکتیکی Command and Conquer وارد بازار شوند، Dune II مجذوب کننده ترین بازی این سبک بود که در واقع همان توسعه دهندگان Command and Conquer پشت ساخت آن قرار داشتند.
  5. Railroad Tycoon: این بازی که وقایع آن در اروپا، انگلستان و آمریکا جریان دارد، 25 سناریوی مختلف را برای شما در نظر دارد که طی آن، تاریخچه ای گذرا از صنعت راه آهن در سراسر دنیا به تصویر کشیده خواهد شد. وظیفه شما هم ساخت راه آهن در نقاط مختلف از جمله کوه، جنگل و… است.
  6. The Secret of Monkey Island: این بازی که به وسیله LucasFilm پیشرفته و در منطقه کارائیب جریان دارد، دوران زندگی سارقان دریایی را روایت می نماید و یک بازی در سبک کلیک و اشاره ای و ماجراجویی به شمار میرود. حتی گایبراش تریپوود (Guybrush Threepwood) هم در این جزیره حضور دارد که می خواهد به یک سارق دریایی قدرتمند تبدیل گردد.
  7. Civilization: در نهایت می رسیم به بازی محبوب Civilization که شما را با چالش بزرگی در اداره یک سرزمین روبرو می نماید. وظیفه شما پایه گذاری، مدیریت و فرمانداری یک امپراتوری و راهنمایی آن برای پیروزی در نبردهاست.

آیا برای تجربه بازی های قدیمی واقعاً به DOSBox احتیاج است؟

DOSBox اگرچه یک ابزار بسیار کارآمد و جالب به نظر می رسد اما شاید برای بسیاری از افراد واقعاً کار کردن با آن کلافه نماینده و گیج نماینده باشد. اما در سیستم هایی که امکان اجرای بازی های قدیمی وجود ندارد، این تنها راه ممکن است. مگر اینکه شما بتوانید بازی های قدیمی مورد نظر خود را در اپ استور یا پلی استور پیدا نموده و به وسیله شبیه سازهای کامپیوتری در دستگاه های بزرگ تجربه شان کنید. بعلاوه می توانید در تبلت هم آن ها را بازی کنید و لذت ببرید.

وب سایت هایی نظیر GOG و کلاینت هایی نظیر Steam هم بایگانی خوبی از این بازی ها دارند که می توانید بدون احتیاج به DOSBox آن ها را تجربه کنید. علاوه بر این ها، به لطف وب سایت کارآمد و فوق العاده عالی ClassicReload، بازی های قدیمی را تحت وب اجرا و از تجربه شان لذت ببرید.

شبیه ساز DOSBox؛ سخن پایانی

با استفاده از شبیه ساز DOSBox، دیگر احتیاجی نیست برای تجربه بازی های قدیمی روی سیستم نو خود مسیر سخت و پیچیده ای را بروید. شما با استفاده از این ابزار حتی می توانید بازی ها را روی گوشی، تبلت، کنسول بازی و سیستم ویندوزی خود نصب و اجرا کنید. اگر هم می خواهید فرایند انجام این کار برایتان راحت تر گردد می توانید فرانت اندهای DOSBox را نصب کنید یا به وسیله استیم، گوگل پلی، اپ استور و وب سایت ClassicReload، به تجربه آن ها بدون احتیاج به هیچ شبیه سازی بپردازید.

منبع: MUO

سوالات متداول درباره شبیه ساز DOSBox

آیا این شبیه ساز برای iOS هم در دسترس قرار گرفته است؟

بله. هم برای اندروید و هم iOS در دسترس قرار گرفته است.

آیا برای اجرای بازی های قدیمی روی گوشی باید DOSBox را نصب کنیم؟

بله. اما نسخه های مخصوص گوشی این اپلیکیشن با نام نسبتا متفاوتی در دسترس هستند که با یک سرچ ساده در اینترنت می توانید به آن ها دسترسی داشته باشید.

آیا برای اجرای بازی های قدیمی روی گوشی احتیاج به سخت افزار قدرتمند داریم؟

غالبا خیر چون بازی ها اصلا گرافیک بالایی ندارند و به راحتی قابل اجرا هستند.

آیا می توان از روش های دیگری هم برای نصب و تجربه بازی های قدیمی استفاده کرد؟

می توانید به گوگل پلی، اپ استور، استیم، GOG و مواردی از این دست سر بزنید و ببینید آیا امکان تجربه بازی ها بدون احتیاج به شبیه ساز وجود دارد یا خیر. در بسیاری از این موارد یادشده می توانید بازی های قدیمی خوبی را پیدا کنید.

منبع: دیجیکالا مگ

به "چگونه از شبیه ساز DOSBox برای اجرای بازی های قدیمی استفاده کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه از شبیه ساز DOSBox برای اجرای بازی های قدیمی استفاده کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید