20 بازی برتر افسانه زلدا؛ پدر ماجراجویی در بازی های ویدیویی

به گزارش ساعت شیک، افسانه زلدا یکی از تحسین شده ترین مجموعه های دنیای گیم است. سال به سال، نسل به نسل، نینتندو بازی های جدیدی از این مجموعه را منتشر می نماید که تقریباً همه یشان نامزد برترین بازی سال هستند. ایده رتبه بندی بازی های مجموعه ای که تقریباً همه عناوینش تحسین شده اند، وسوسه برانگیز بود و برای همین تصمیم گرفتیم آن را انجام دهیم.

20 بازی برتر افسانه زلدا؛ پدر ماجراجویی در بازی های ویدیویی

گفتنی است که برای جلوگیری از شلوغ شدن لیست تعدادی از اسپین آف ها و عناوین ناشناخته مثل جنگجویان هایرول (Hyrule Warriors)، آموزش زوبین به لینک (Links Crossbow Training) و بازی های زلدای منتشرشده روی CD-i حذف شده اند. حتی با حذف این عناوین 20 بازی باقی ماند که در آن ها لینک با نیروهای پلیدی می جنگد تا زلدا، هایرول یا هر چیز دیگری را که معادل آن ها در بازی های مذکور است نجات دهد.

با این که افسانه زلدا سه دهه می گردد که عمر نموده است، ولی هنوز هیچ بازی واقعاً بدی در این مجموعه منتشر نشده است. حتی کم امتیازترین بازی در این لیست هم ارزش بازی کردن دارد، بنابراین سر انتخاب همه بازی های لیست بحث داغی در گرفت.

20. قهرمانان ترای فورس (Tri Force Heroes)

سال انتشار: 2014

پلتفرم: 3DS

به اسم بازی ای که بازیکنان را تشویق کرد تا با یکدیگر همکاری نمایند تا پازل های مفرح حل نمایند و در جهانیی رنگارنگ پیشروی نمایند، قهرمانان ترای فورس بازی خوبی است. متاسفانه وقتی با بقیه بازی های زلدا مقایسه اش کنیم، قهرمانان ترای فورس انتظارات بالایمان را برآورده نمی نماید.حس شوخ طبعی و پازل ها نقطه عطف بازی هستند، ولی بخش های اکشن فراموش شدنی و چرخه تکراری گیم پلی مانع از این می شوند که این بازی شانه به شانه در کنار دیگر عناوین مجموعه پرافتخار زلدا بایستد.

19. ریل های ارواح (Spirit Tracks)

سال انتشار: 2009

پلتفرم: DS

ریل های ارواح برداشتی متفاوت از مجموعه بود و برای همین نتیجه نهایی هم خوب بود، هم بد. در این بازی با استفاده از کنترل تاچ اسکرین DS، بازیکن لینک را، که سوار قطار است، بین مکان های مختلف جابجا می نماید. سیاه چاله ها و بخش مبارزه بازی نسبت به بازی قبلی زلدا روی DS، یعنی ساعت شنی شبح وار (Phantom Hourglass) پیشرفت نموده است، ولی جابجایی لینک روی نقشه از راه قطار باعث شده که یکی از جذب ترین عناصر مجموعه زلدا از بازی حذف گردد: اکتشاف. حال اگر به این ضعف کیفیت نوسان دار مراحل را هم اضافه کنید، متوجه می شوید که چرا مقام این بازی در این لیست پایین است.

18. چهار شمشیرزن (Four Swords)

سال انتشار: 2002

پلتفرم: Game Boy Advance

چهار شمشیرزن با الهام گیری از لینک به گذشته (A Link to the Past) گیم پلی قوی ای ارائه می نماید، ولی تمرکز بازی روی بخش چندنفره باعث شد که تجربه بازی سخت گردد، چون سیستم وصل شدن بازیکن ها به هم برای کنسول گیم بوی ادونس بهینه نبود. بعلاوه سیاه چاله های تصادفی گاهی به طراحی های بد منجر می شدند. از همه بدتر، چهار شمشیرزن همراه با نسخه گیم بوی A Link to the Past در یک بسته عرضه شد تا مستقیماً با آن بازی محبوب مقایسه گردد و سطح پایین تر بودنش بیشتر به چشم بیاید. با تمام این صحبت ها چهار شمشیرزن یکی از عناوین قوی مجموعه است که عمقی غافلگیرنماینده و بخش چندنفره مفرح دارد. برای کسانی که این روزها می خواهند آن را بازی نمایند، در نسخه سالگرد (Anniversary Edition) بخش تک نفره و محتوای بیشتر هم اضافه شده است.

17. ماجراهای چهار شمشیرزن (Four Swords Adventures)

سال انتشار: 2004

پلتفرم: گیم کیوب

ماجراهای چهار شمشیرزن هم مثل اسم چهار شمشیرزن منتشرشده روی گیم بوی ادونس روی بخش چندنفره متمرکز است. برخی از نقطه ضعف های چهارشمشیرزن روی گیم بوی ادونس در این بازی اصلاح شدند؛ مثلاً دیگر از سیاه چاله های تصادفی خبری نیست و همه سیاه چاله ها دستی طراحی شده اند. بعلاوه گرافیک بازی بهتر است، چون سازندگان عناصری از گرافیک سل شید بیدارنماینده باد (Wind Waker) را وام گرفته اند و آن را با گرافیک اصلی چهار شمشیرزن (که الهام گرفته از A Link to the Past بود) ترکیب نموده اند. البته بخش چندنفره بازی بیش ازحد پیچیده بود، چون برای اجرای آن هر بازیکن باید یک کنسول گیم بوی ادونس جداگانه داشت که به گیم کیوب وصل بود.

16. ساعت شنی شبح وار (Phantom Hourglass)

سال انتشار: 2007

پلتفرم: DS

وقتی ساعت شنی شبح وار در سال 2007 منتشر شد، کنترل لمسی بازی خیلی ها را از تجربه بازی دلسرد کرد. در نظر خیلی ها استفاده از قلم استایلوس برای کنترل کردن تمام ریزه کاری های حرکتی لینک زیاده کاری بود و جایگزین مناسبی برای فرمول جواب پس داده مجموعه به حساب نمی آمد، ولی پس از عادت کردن به کنترل بازی می توانستید نقاط قوت اولین بازی زلدا روی DS را ببینید. این بازی دنباله ای برای Wind Waker روی گیم کیوب است و تصمیم های نبوغ آمیز سازندگان در حوزه گیم دیزاین مثل آن بازی مشهود هستند. غیر از این، کنترل منحصربفرد بازی به خلق لحظات مفرحی منجر شد و درون مایه های آشنا را به شکلی تازه ارائه کرد.

15. زلدا 2: ماجراجویی لینک (Zelda II: Adventure of Link)

سال انتشار: 1988

پلتفرم: NES

پس از این که نخستین بازی زلدا به لطف سیستم اکتشاف عالی و مبارزات ایزومتریک مجذوب کننده خودش را در دل هواداران جا کرد، تفاوت های عظیم زلدا 2 نسبت به زلدا 1 برای بسیاری شوکه نماینده بود. با این که برخی از مراحل ساید-اسکرولر بازی لذت بخش بودند، ولی راستایابی روی نقشه کلی جهانی بازی به مقدار نسخه اول لذت بخش و روان نبود. با این حال، برای کسانی که توانستند با درجه سختی دیوانه نماینده بازی کنار بیایند، زلدا 2 تجربه ای منحصربفرد و درگیرنماینده بود که ایده های خوبی داشت و خوب هم اجرایشان نموده بود.

14. اوراکل فصل ها (Oracle of Seasons)

سال انتشار: 2001

پلتفرم: Game Boy Color

اوراکل فصل ها همراه با اوراکل دوران ها (Oracle of Ages) در سال 2001 منتشر شد، ولی برخلاف بازی های پوکمون که همزمان منتشر شده بودند و به هم شبیه بودند، این دو بازی تفاوت زیادی با هم داشتند. به اسم مثال سیاه چاله های دو بازی متفاوت بود و تمرکز هرکدام هم فرق داشت؛ تمرکز اوراکل فصل ها بیشتر روی جنبه اکشن زلدا است. متاسفانه اکشن دوبعدی هیچ گاه جزو نقاط عطف مجموعه نبوده است. با این که ضربه زدن به دشمن ها و استفاده از یاری همراه های حیوان تان و قابلیت هایی که دارند لذت بخش است، ولی لذت اصلی زلدا در حل پازل نهفته است. تمرکز اوراکل دوران ها هم روی حل پازل قرار داشت و برای همین بازی بهتری است.

13. شمشیر رو به آسمان (Skyward Sword)

سال انتشار: 2011

پلتفرم: Wii

طراحی سیاه چاله ها در شمشیر رو به آسمان جزو برترین های مجموعه است. بعلاوه بازی داستانی مجذوب کننده دارد که طبق خط زمانی رسمی مجموعه، از وقایع همه عناوین دیگر مجموعه قدیمی تر است. متاسفانه کنترل حرکتی (Motion Control) بازی، که استفاده از آن اجباری هم بود، در زمان انتشار بازی برای خیلی ها نقطه ضعفی عظیم حساب می شد. غیر از این، با وجود رنگ بندی زیبای جهانی بازی، اکتشاف آن به مقدار عناوین پیشین مجموعه مجذوب کنندهیت نداشت. شخصیت همراه بازیکن، فای (Fi) هم مسائلی برای آهنگ گیم پلی ایجاد نموده بود، چون فای به ندرت به بازیکن فرصت می دهد چیزی را خودش کشف کند و با هدایت هایش لذت حل مشکل و کشف راه چاره را از بازیکن سلب می نماید. نینتندو در سال 2021 بازسازی HD بازی را عرضه کرد که در آن کنترل بازی با دکمه های دسته ممکن شده است و دیگر از کنترل حرکتی خبری نیست. به لطف بهینه سازی های ریز و درشت نسخه HD بازی روی سوییچ، اگر می خواهید این بازی را تجربه کنید حتماً سراغ این نسخه بروید.

12. کلاه مینیش (The Minish Cap)

سال انتشار: 2005

پلتفرم: Game Boy Advance

کلاه مینیش اولین بازی زلدا روی گیم بوی ادونس است و با این که به مقدار بازی های دیگر این لیست طولانی نیست، تجربه زلدایی ای قوی و کلاسیک عرضه می نماید که سیاه چاله های خلاقانه ای دارد و کین استون ها (Kinstones) و فیگورین های (Figurine) تازهی دارد که برای کسانی که می خواهند بازی را 100 درصد کامل نمایند، کوئست های جالبی فراهم می نماید. سیاه چاله ها جزو برترین ها در بین بازی های زلدای 2 بعدی هستند و طراحی هنری آن تا به امروز مجذوب کننده و چشم نواز به جای مانده و برای زمان خودش از لحاظ گرافیکی نقطه عطفی برای گیم بوی ادونس به حساب می آمد.

11. اوراکل دوران ها (Oracle of Ages)

سال انتشار: 2001

پلتفرم: Game Boy Color

اوراکل دوران ها مثل اوراکل فصل ها به یک ماجراجویی آشنا یکی از اشانتیون های اصلی مجموعه زلدا را اضافه می نماید. در اوراکل دوران ها تمرکز روی حل پازل و طراحی هوشمندانه سیاه چاله هاست. البته این بدین معنا نیست که در کنار بخش های قوی مربوط به حل پازل، از بخش های اکشن مفرح خبری نیست. در کنار این، مکاهمم گذر بین دوران های مختلف از مکاهمم تغییر فصل ها در اوراکل فصل ها بهتر است. برای همین از بین این دو اسم که به طور همزمان برای گیم بوی کالر منتشر شدند، اوراکل دوران ها اسم بهتر است.

10. بیداری لینک (Links Awakening)

سال انتشار: 1993

پلتفرم: Game Boy

بیداری لینک نسبت به بازی های دیگر مجموعه کوچک تر و فشرده تر است، ولی به لطف تجربه اکتشاف قوی، طراحی مرحله عالی، غول آخر های لذت بخش و عناصر عجیب ولی بامزه، به تجربه ای به یادماندنی تبدیل شده است. بیداری لینک با ترکیب کوئست های فرعی سبک سرانه و لحظات تارریک تر و جدی تر، به اسمی مهم و تاثیرگذار در مجموعه تبدیل شده است و لحن و حال وهوای بسیاری از بازی های آینده سری الهام گرفته از آن هستند. بیداری لینک یکی از برترین عناوین گیم بوی به شمار میرود و امروزه به لطف نسخه DX که بازی را از سیاه سفید به رنگی تبدیل کرد و یک سیاه چاله امتیازی هم به بازی اضافه نمود، همچنان قابل بازی است.

9. نسخه بازسازی شده بیداری لینک (Links Awakening Remake)

سال انتشار: 2019

پلتفرم: سوییچ

نسخه بازسازی شده بیداری لینک بازسازی یکی از قدیمی ترین و مجذوب کننده ترین ماجراجویی های لینک برای سوییچ است که تا حد زیادی به اسم اصلی که روی گیم بوی منتشر شد و بالاتر درباره آن خواندید وفادار است. به لطف گرافیک چشم نواز، مدریریت کوله پشتی بهتر که از دکمه های بیشتر سوییچ نهایت استفاده را می برد و مینی گیم های مدرهمه شده، این نسخه از بیداری لینک راهی عالی برای تجربه این اسم کلاسیک در دوران مدرن است.

8. لینک بین جهانها (A Link Between Worlds)

سال انتشار: 2013

پلتفرم: 3DS

وقتی نینتندو اعلام نمود که مشغول ساخت دنباله ای برای A Link to the Past است، انگار که می خواست خودش را برای یک شکست عظیم آماده کند. دنباله ساختن برای چنین بازی تحسین شده ای کار راحتی نیست، ولی نینتندو به نحوی پیروز شد اسمی پیروز بسازد که دنباله رویی شایسته برای یکی از محبوب ترین بازی های تمام دوران است و در عین حال مکاهمم های آن را به شکلی معنادار کامل نموده است. جهانی عالی لینک به گذشته در این بازی پیاده شده و باعث شده اکتشاف بسیار هیجان انگیز باشد. سیستم مبارزه و رفت وآمد بهبودیافته باعث شده اند این بازی برای مخاطب مدرن قابل دسترس تر باشد.

7. افسانه زلدا (The Legend of Zelda)

سال انتشار: 1987

پلتفرم: NES

بله، همه چیز از اینجا آغاز شد. این بازی جزو مهم ترین بازی های تاریخ گیم است. افسانه زلدا ترکیب بی نقصی از مبارزه، اکتشاف، حل پازل و جمع آوری آیتم را ارائه کرد، طوری که نمونه آن در تاریخ گیم مشاهده نشده بود. البته این بازی از آزمون زمان سربلند بیرون نیامده است، ولی الگوی اولیه طراحی همه بازی های این لیست (و بعلاوه تعداد زیادی بازی دیگر در سبک اکشن ماجرایی) بوده است. افسانه زلدا نه تنها در لحظه ای بحرانی در تاریخ گیم باعث شد خیلی ها به ویدئوگیم علاقه مند شوند، بلکه جهانی بازی های ویدئویی را طوری توسعه داد که کمتر بازی ای در این زمینه می تواند با آن رقابت کند.

6. شاهدخت شفق (Twilight Princes)

سال انتشار: 2006

پلتفرم: Wii، گیم کیوب

پس از انتشار Wind Waker، سر این که مجموعه افسانه زلدا قرار است چه راستای طی کند، بین هواداران اختلاف افتاد. برای همین نینتندو نسخه ای تاریک، عظیمسالانه و جدی از زلدا را عرضه کرد که خیلی ها خواستارش بودند. شاهدخت شفق در هایرولی اتفاق می افتد که قلمروی شفق در حال بلعیدن آن است. حتی لینک هم تحت تاثیر آن قرار گرفته، چون می تواند به گرگ تبدیل گردد و وارد این قلمروی موازی گردد. این مکاهمم نه تنها از لحاظ داستانی مهم است، بلکه برای پیشروی در سیاه چاله ها هم لازم است. گیم پلی بازی، که دائماً در حال جابجایی بین دو جهان است، بازیکن را مجبور می نماید خلاقانه فکر کند. بعلاوه به لطف طراحی غیرمتعارف جهانی بازی، شاهدخت شفق یکی از برترین (یا شاید هم برترین) طراحی های سیاه چاله در تاریخ مجموعه را دارد. اگر به بازی های دیگر لیست نگاه کنید، می بینید که این اصلاً دستاورد کوچکی نیست. اگر می خواهید این بازی را بازی کنید، نسخه HD که برای Wii U منتشر شده (و عکس بالا از آن گرفته شده) برترین نسخه آن است.

5. بیدارنماینده باد (The Wind Waker)

سال انتشار: 2003

پلتفرم: گیم کیوب

وقتی بیدارنماینده باد منتشر شد، گرافیک سل شید بانمک آن به عنصری به شدت تفرقه انگیز بین هواداران مجموعه تبدل شد. با این حال، با گذر زمان، بیشتر هواداران با گرافیک بازی آشتی نموده اند و متوجه نبوغ به کاررفته در طراحی بیدارنماینده باد و هویت خاص آن شده اند. با این که هنوز خیلی ها معتقدند که بهتر بود مکاهمم راستایابی بازیکن را به قایقی کوچک محدود نکند، ولی همه درباره یک چیز هم نظرند و آن هم هوشمندانه و منحصربفرد بودن بازی است. غیر از این، برترین سیستم مبارزه سه بعدی و بعلاوه هیجان انگیزترین غول آخر مجموعه زلدا متعلق به این بازی است. مبارزه آخر با گانوندورف (Ganondorf) مثالی بی نقص از سناریوی مبارزه داوود و جالوت است.

4. نقاب ماجورا (Majoras Mask)

سال انتشار: 2000

پلتفرم: نینتندو 64

نقاب ماجورا، به اسم دنباله ای برای اسم سرراست تر اوکارینای زمان (Ocarina of Time)، بازی ای غیرقابل هضم بود. نقاب ماجورا شاید عجیب ترین و منحصربفردترین اسم بین بازی های اصلی زلدا باشد و مجموعه را به سمت وسوهای هیجان انگیزی برد. این بازی از موتور و کنترل اوکارینای زمان استفاده می نماید، ولی شباهت بین دو بازی همین جا به خاتمه می رسد. سیستم گذر زمان در بازی بازیکن را مجبور می نماید حین انجام ماموریت ها همواره حواسش به ساعت باشد. در این بازی هدف نهایی این است که ترمینا (Termina) (معادل موازی هایرول) را از آخرالزمانی که باعث و بانی آن ماه است نجات داد. این بازی تاریک، عجیب و از همه مهم تر هوشمندانه است. بازی تا مدت ها در انحصار نینتندو 64 باقی ماند تا این که در سال 2015 برای 3DS منتشر شد.

3. نفس وحش ( Breath of the Wild)

سال انتشار: 2017

پلتفرم: Wii U، سوییچ

Skyward Sword بازخورد مثبتی دریافت کرد، ولی جای تردید ندارد که بازی از یک نظر کمبود داشت و آن هم لذت اکتشاف بود. سازندگان زلدا هم متوجه این موضوع شدند و نتیجه کوشش شان برای اصلاح مسائل بازی نفس وحش بود. نفس وحش را می توان بازنگری اساسی در فرمول زلدا حساب کرد. توزیع آیتم ها، سیاه چاله ها، اسلحه ها و حتی روایت داستان هیچ شباهتی به زلداهای پیشین ندارند. نتیجه نهایی فوق العاده از آب عایدی. اکتشاف هایرول در نفس وحش مایه شعف است و با این که فقط چهار سال از انتشار آن گذشته، به یکی از آثار کلاسیک جهانی گیم تبدیل شده است. با این حال، نفس وحش هرچقدر هم خوب باشد، رقابت با میراثی که بازی دوم و اول لیست به جا گذاشتند برایش کار راحتی نیست.

2. اوکارینای زمان (Ocarina of Time)

سال انتشار: 1998

پلتفرم: نینتندو 64

همان طور که بازی های اکشن ماجرایی دوبعدی هویت خود را به بازی های اولیه زلدا وابسته هستند، اوکارینای زمان هم همین تاثیر را روی بازی های سه بعدی داشت. در این بازی هایرول به شکلی بی سابقه در فضایی سه بعدی، زیبا و گسترده به تصویر کشیده شد. طراحی سه بعدی تازه بازی راه های تازهی در اختیار سازندگان قرار داد تا از راه اکتشاف، پازل ها و سیاه چاله پیمایی بازیکن را به چالش بکشند، ولی شاید عظیم ترین دستاورد بازی کنترل عالی آن باشد، خصوصاً با توجه به این که این بازی اولین کوشش نینتندو برای ساختن یک زلدای سه بعدی بود (که البته سیستم Z-Targeting یا هدف گیری اتوماتیک در پیروزیت آن بی تاثیر نبود). حس قدم گذاشتن به هایرول برای اولین بار و اکتشاف تمام سوراخ سنبه های آن برای سال 1998 انقلابی بود و بیشتر بخش های بازی از آزمون زمان سربلند بیرون آمده اند و تا به امروز قابل بازی هستند. موسیقی بازی که کار کوجی کوندو (Koji Kondo) است، هنوز که هنوز است، یکی از شاهکارهای جهانی گیم به شمار میرود و تفاوت بین لینک کودک و لینک بالغ در دو دوران زمانی متفاوت شگفت انگیز بود. وقتی بحث تاثیرگذارترین بازی های ویدئویی در میان باشد، نام اوکارینای زمان همواره می درخشد.

1. لینک به گذشته (A Link to the Past)

سال انتشار: 1992

پلتفرم: SNES

بازی های کمی هستند که بتوان بخش های زیادی از آن ها را نبوغ آمیز توصیف کرد. هر از گاهی بین بازی های معاصر بازی ای منتشر می گردد که مرحله ای آن چنان نبوغ آمیز دارد که هوش از سرتان می برد. در لینک به گذشته، تقریباً همه سیاه چاله ها نبوغ آمیز هستند. به زحمت می توانید بازی ای را پیدا کنید که به مقدار لینک به گذشته از همه نظر همه چیز تمام باشد. همان طور که اشاره شد، زلدا 2 از فرمولی که زلدا 1 بنا نهاده بود پیروی نکرد و راستا خودش را رفت، ولی لینک به گذشته نه تنها بازگشت مجموعه به هویت اصلی اش بود، بلکه به یکی از شاهکارهای کل ژانر تبدیل شد.

بازی از همه نظر نسبت به افسانه زلدای اصلی پیشرفت به شمار میرود. نه تنها مقیاس آن بسیار عظیم تر است، بلکه با اضافه نمودن عنصر جهانی تاریک (Dark World) الگویی تازه برای مجموعه بنا قرار گرفت که بسیاری از عناوین آینده از آن پیروی کردند. در لینک به گذشته تجهیزات تازه زیادی به تجهیزات قبلی لینک اضافه شده اند که به مبارزه ی او با گانون (Ganon) یاری می نمایند. طراحی هنری بازی تا به امروز چشم نواز به جای مانده، پشت سر گذاشتن سیاه چاله ها چالشی هیجان انگیز فراهم می نماید و جهانی آن هم مجذوب کننده ترین جهان بین بازی های زلدا است. لینک به گذشته نه تنها عظیم ترین بازی زلدا است، بلکه از آزمون زمان سربلند بیرون آمده و یکی از برترین بازی های ویدئویی تمام دوران است.

منبع: Game Informer

منبع: دیجیکالا مگ

به "20 بازی برتر افسانه زلدا؛ پدر ماجراجویی در بازی های ویدیویی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "20 بازی برتر افسانه زلدا؛ پدر ماجراجویی در بازی های ویدیویی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید